Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Galleri Åkern

JUBILEUMSUTSTILLING HØST 6. - 27 september 2014

Galleri Åkerns siste jubileumsutstilling blir med kunstnere som har fulgt oss med flere utstillinger gjennom våre 30 års virksomhet. Nå stenger vi galleridriften, men vi vil fortsatt arrangere konserter, foredrag,seminarer,teseremonier og andre engangs arrangementer.

Vi påbegynte i juni i fjor feiringen av Galleri Åkerns 30-års jubileum med billedkunstner Mai-Bente Bonnevie. Det var da meningen å fortsette med en gruppeutstilling med noen av de kunstnerne som vi ofte har hatt på kjøreplanen, men før dette ville vi feire et annet jubileum også: 20års jubileum for det japanske tehuset Ungetsu-an bak i hagen! Dermed måtte vi utsette gruppeutstillingen med et utvalg av våre kunstnere til 2014. Det er følgende kunstnere som nå stiller ut: Gunnar Torvund (skulptur), indisk/franske Sujata Bajaj, Marianne Heske, Kjell Pahr-Iversen, Terje Uhrn, Thomas Hestvold, Tove S. Hellerud, Turid Angel Eng (skulptur), Mai-Bente Bonnevie, Lars Strandh. Vi viser også bilder av tidligere kunstnere: Anna-Eva Bergman, Hans Hartung, Terry Haass, Nobuo Sekine, Yoshio Nakashima, Kjell Nupen og Victor Sparre.Det blir altså en blanding av bilder og skulpturer, og i ett tilfelle har vi også spesielle arbeider i tre for vegg. Galleri Åkern har over alle disse årene satset på ikke bare å vise det beste i norsk kunst, men også stor internasjonal kunst. Denne kunsten har selvfølgelig ikke vært lett tilgjengelig. Og det var et stort arbeid for eksempel med å få Nobuo Sekine hit. Sekine har vært en av de største japanske kunstnere både på billed- og skulpturfronten. Han lager også store utsmykninger som environment på åpne plasser og torg. Det som vi betraktet som svært interessant, var at han ut fra egen kultur gikk naturlig inn i en vestlig uttrykksform, men alltid uten å miste sin japanske tilhørighet. Da vi i 1997 kom inn i hagen som omsluttet museet Contemporary Art i Tokyo, var det som å møte en kjenning! For der sto skulpturen, eller en variant av den skulpturen, en søyle i stainless steel med et ”fjell” plassert på toppen av søylen som vi kan se på Lousianna, ved København.Slike kultursammensmeltninger har vi sett på som både svært interessante og som viktige. Og det er jo slik en bør tenke: Vi skal dele med hverandre og slik også å utvikle våre egne uttrykk. Anna Eva Bergman hadde først sagt ja, da hun ble invitert til en utstilling i Galleri Åkern. Men så ombestemte hun seg.

Vi skulle også den gangen ha Gunnar Torvund og fant Bergman som en god match til hans skulpturer. Men Anna-Eva skulle vi ha! Dermed gikk turen til de største kunstinstitusjoner i Oslo. Vi var heldig til slutt, og kunne vende hjem med en stor rull kostbare Anna-Eva-tresnitt. Og det ble en flott utstilling! Den iherdige innsats fra galleriet, ble lagt merke til. Og to eventyrlige hendelser kom som resultat av det: Vi ble tilbudt en stor utstilling av Anna-Eva som da sto i Bergen.

Og etter den utstillingen insisterte Anna-Eva på at hennes mann, Hans Hartung, skulle få utstillingsplass i Galleri Åkern. Dette skjedde, og vi var i Antibes og valgte ut bilder. Da jeg for noen år siden var på besøk i det lille Picasso-galleriet like utenfor Picassomuseet i Antibes, spurte galleristen om jeg selv var gallerist. Hun spurte så om hvilke kunstnere vi hadde. Jeg svarte at jeg hadde hatt Anna-Eva Bergman og Hans Hartung. Hun ville ikke tro at det var sant! Og det understreket enda en gang hvor store de to kunstnerne var. En kultursjef fra Island var innom Hartungutstillingen. Hun sa at selvfølgelig var dette stort for oss akkurat nå, men husk dette vil på sikt bety enormt mye for den videre drift av Galleri Åkern. Og det var det som skjedde. Fordi vi fikk Anna-Eva Bergman, tilbød hun oss Hans Hartung, og fordi vi fikk Hartung åpnet alle dører seg for oss videre! Men, kan en spørre, visste vi hvordan dette skulle komme til å virke? Nei overhode ikke! Vi var bare på jakt etter store kunstnere som kunne begeistre og berike. Psykologen Rollo May taler om å danne avsluttende former i våre liv, og om hvor viktig dette er for oss alle. Vi feiret det meste av vårt 30-års jubileum i fjor, og kunne ha stoppet med det. Men så var det dette med den gode avrundingen på Galleri Åkerns utstillingsvirksomhet. Å invitere en liten bukett av galleriets gode kunstnere til den fest en utstilling alltid bør være. Så før vi 21. september lukker galleriets dører, skal vi feire kunsten, kunstnerne og publikum, takke for oss og takke alle dere der ute som har vært der med oss i alle disse årene. Paula Fure, gallerist (eller bare Paula!).

UtstillingUtstillingUtstillingUtstillingUtstilling

Del denne siden med andre!

Share on FacebookShare on Twitter

Logg inn